Öncelikle kitabın ismiyle başlamak istiyorum: “Bırakma Kendini”. Evet
insanız ten kafesinde yaşıyoruz, olumsuzluklara karşı dirayetli ve metanetli olmalıyız. Çabuk pes etmemeliyiz. Hayatın her anında sabrımızı devreye sokmalıyız. Öyle çarçabuk bırakmamalıyız kendimizi. Kitabın yazarı Mehmet Dinç, Türkiye’de Psikoloji alanında muteber ve kendisini kanıtlamış bir isim.
Kitap, farklı farklı bölümlerden müteşekkil bir yapıda okuyucularlabuluşturulmuştur. Kitabın bölümleri müstakil konulardan oluşuyor, bölümler arasında irtibat bulunmuyor.
Bu bölümlerin birçoğu Mehmet Dinç’in Genç dergisinde kaleme aldığı yazılardan derlenmiş. Mehmet Dinç, kitabın içerisindeki bazı bölümlerde, karşılaştığı vakalardan yola çıkarak önemli psikolojik tahlillerde bulunuyor. Bunu yaparken de akademik ve terminolojik bir dili tercih etmiyor. Sade ve duru bir anlatımı var kitabın. Sizin anlayacağınız, “Bırakma Kendini” okuyucuyu yormayan bir kitap. Bölümlerin başlıkları hususunda yazarımızın çok başarılı olduğunu söylemeden edemeyeceğim. İnsanın nazar-ı dikkatini celp eden başlıklar mevcut kitapta. Sloganik, etkileyici ve manidâr başlıklar. Bunlardan bazıları: İdare Yazılır İrade Okunur, Günahkar Özgüven, Çantada Keklik Nimetler, Çabuk Hazza Karşı Yavaş Huzur.
Öte yandan yazar, kitabın bölümleri içerisinde sık sık “pozitif psikoloji”nin kavramlarına atıf yapmıştır. Kitabın bölümlerinde; cesaret, umut, ümit, yaptığınız işi sevmek ,iyimserlik, motivasyon, yaşam doyumu gibi kavramlar kendisine yer bulmuştur. Modern dünyada mutlu olmanın
yollarını arayan insan için pozitif psikolojinin kavramları çok önemli.
İşte bu kavramların çok iyi analiz edildiği bir kitap BIRAKMA KENDİNİ. Yazar, ruh sağlığı için lazım olan kavramlara ustalıkla temas ediyor. Ayrıca tüm bunları yaparken manevi perspektifi de ıskalamayan bir üslup kullanıyor. Kitabın içerisindeki bölümler; irade, kader, tefekkür, sabır, şükür gibi manevî kavramlarla tezyin edilmiştir. Kitabı okurken gençlere tavsiyeler, önemli isimlerden alıntılar, seçilmiş dörtlükler, yaşanmış hikayeler ve sosyolojik tespitlere sıkça rastlayacaksınız.
Buraya kadar hep mazruftan yani zarfın içindekinden söz ettik. Birazda zarftan yani kitabın kapağından ve dış görünümünden bahsedelim. Bir kere kitabın kapak resmi çok iyi seçilmiş. Karınca tasvirini çok beğendim. Ayrıca yeşilin ve beyazın buluşması görsel açıdan kapağa bir cazibe katmış ve kitabı albenili bir hâle getirmiştir. Gerçi şu günlerde kitabın üçüncü baskısı çıkmış durumda. Üçüncü baskının kapağı da gayet etkileyici. Üçüncü
Baskının kapağında sarı ve siyah renklerinin birlikte kullanılması hoş bir görüntü oluşturmuş.
Kitapta beğendiğim cümleler: “ İnsanız. Ten kafesinde yaşıyoruz. Bilinmezliklerle dolu bir hayatta var olmaya çalışıyoruz.”
“Küsmek kolay, vazgeçmek kolay, yenilmek kolay. Ama biz kolay bir hayat yaşamaya gelmedik bu dünyaya.” “İdare etmek irade etmektir. İradesiz idare olmaz. İdare edebilecek güce ancak irade ile sahip olunur. Yani kısacası idare yazılır aslında irade
Okunur.” “Sevdiğiniz işi yapın, çalışmazsınız.” “Kazanmak için mücadele etmek, kaybetmemek için kıymet bilmek lazımdır.”
Herkese keyifli okumalar diliyorum. Selam ve duâ ile.